Bedeniniz… 40 haftalık yolculuğunuzun ilk haftası. İlk 1 hafta aslında halihazırda döllenmenin devam ettiği aslında bebeğin olmadığı hafta. Gebelik haftaları tıbbi olarak anne adayının son adet gördüğü tarihten itibaren saymaya başlanır.Bu evrede siz hamile olduğunuzun farkında değilsinizdir. İlk 3 hafta aslında bebeğin anne rahminde olmadığı ama o yolda ilerlediği dönemdir. Döllenme son adet tarihinden 2 hafta sonra gerçekleşir. 3. haftada yeni döllenen yumurta devamlı olarak bölünmeye devam eder ve bir hücre kümesi oluşturur. 4. haftada rahme doğru ilerler ve rahim iç yüzeyinde yerleşmeye başlar. Bu nedenle 4. haftadan önce ultrasonda hamilelik tespit edilemez. 5. Haftadan itibaren doktorunuz ile ilk görüşme yapmanız uygun olacaktır.
Nasıl Hissedersiniz? Vücudunuz seller gibi hormonları üretmeye başlamıştır. Bebeğin yerleşeceği bölgede zengin bir ortam yaratmak için östorojen hormonlarının seviyesi normalden çok yüksek olacaktır. Bazı kadınlar vücutlarındaki bu değişime karşı oldukça hassastırlar. Regl tarihinden önce bile test yaptırmadan hamile olduğunu anlarlar.(Algılanan hissin tarif edilmesi istenildiğinde, kendilerini sakin ve dolu hissettiklerini belirtmişler.) Ama bu durumun tam tersi de olabilir tabii.
Sonraki süreçte ;
- Göğüslerde oluşan ekstra hassasiyet
- Koku ve tat alma duyularında ki farklılık
- İdrar torbanızın normalden fazla çalışması-sık idrara çıkma
- Aşırı yorgunluk hissi
- Duygusal tepkilerde artış; sulu gözlü olma.
Tüm bu belirtiler vücudunuzu ileri ki hamilelik dönemlerine hazırlamak için çalışan çabalayan hormonlarınızın bir sonucudur. Ama yukarıda da belirttiğimiz gibi, bu belirtilerin hepsinin birden olması ne kadar normal ise, hiçbirinin olmaması da o kadar normaldir. Özellikle adet döngüsü çok düzenli olmayan kadınlar, haftalarca hamile olduklarının farkına bile varamayabilirler. Embriyonun rahim duvarına yerleşirken oluşan hafif kanama bile adet dönemi zannedilebilir. Tıbben nedeni açıklanamasa da hamilelik dönemi boyunca hafif kanamalar geçiren kadınlar için de aynı durum söz konusu olabilir. Burada unutmamamız gereken en önemli nokta, hamilelik belirtileri ve etkileri kişiye özeldir.
Bu süreçte yolunda gitmeyen bir şeyler olduğunu düşünürseniz, hiç vakit kaybetmeden doktora danışmayı unutmayın.
Bebeğiniz… Bebeğiniz bu evrede leblebiden bile büyük değilse de, önemli organlarının yapı taşları halihazırda yerindedir. Bir hücre bir kere belli bir fonksiyonu yerine getirmesi için programlandıktan sonra, başka bir hücreye dönüştürülmesi mümkün değildir. İlkel kalp oluşmaya ve kan dolaşımını sağlamaya başlar. Sindirim sitemi tüm fonksiyonları çalışmasa da, yerini almıştır. Temellerin atıldığı bu dönemde bebeğinizi ultrasonda görmeniz görsel anlamda size bir şey ifade etmeyebilir. 4. haftada ancak embriyonun boyu 2mm kadardır.
6. haftanın sonunda ancak 4 mm boyutlarına ulaşacaktır.Ağırlığı 1 gr.’dan azdır.
Eşiniz neler hisseder? Sonucu birlikte öğrenmediyseniz eğer, sonucu ilk öğrenen anne adayı olacaktır. Böyle bir zamanda karmaşık duyguları yaşayan bir tek kadınlar değildir. Erkeklerin duyguları da karmaşık bir hal alabilir. Çoğu erkeğe babalık fikri hoş gelse de, kadınlar ile erkekler arasında büyük duygusal farklılıklar olması olasıdır. Anne adayı kadar heyecanlı ve istekli olması ilk dönemlerde erkeklerden beklenemez. Ancak bebek ultrasonda görülene ve sizin karnınızda dalgalanmalar yaratana kadar konuyla çok alakadar olmayabilir. Bu kadın için alışması çok daha kolay bir süreçtir. Bedeninde olan değişimlere ruhu da ayak uydurabilir.
Tavsiyemiz, eşinizle hamilelik ve hisleriniz hakkında karşı tarafı da yargılamadan bol bol konuşun. Unutmayın onun da bu duruma alışması biraz zaman alacaktır. İyi kurulan bir iletişim birbirinizi yanlış anlamanızı da önleyecektir. Ama siz siz olun çok büyük beklentiler içinde olmayın. Erkeğin kafasını kurcalayan konular sizinkinden biraz daha farklı olabilir.
-İlişkimiz bundan sonra nasıl devam edecek?
-Bana olan ilgisi azalacak mı?
-Bundan sonraki süreçte maddi olarak zorlanacak mıyız?
-Ya bir şeyler yanlış giderse?
İnanın zaman içinde her şey yoluna girecek. İlk başlarda yaşanan tedirginlik, kaygılar, sorular zamanla cevaplarını bulacak ve ilişkiniz normal rayına oturacaktır.
*İlgili bilgiler Prof.Dr. İbrahim Bildirici danışmanlığında hazırlanmıştır.