Haberler

Tag Archives: Bebek

BEBEKLERİN SAĞLIKLI GELİŞMESİ

Bebeklik zamanında beyin diğer zamanlardan daha fazla gelişir, hızı iki kat daha fazladır ve bir yaşına kadar beynin ortalama %60’ı gelişir sevgili anne babalar. Karışık bir elektrik teline benzeyen nöron adı verilen sinir hücreleri hızlı bir şekilde çoğalır, bebek doğduğunda bu bağlantılar henüz oluşmamıştır; ilk sene boyunca bu nöronlar bebeğin daha çok şey yapabilmesi, düşünebilmesi için birbirleriyle iletişim kurarlar. Bunu …

Devamı »

0-12 Ay Oyuncak Seçimi

Merhaba sevgili aileler, Bebekleriniz dış dünya ile ilişki kurmaya başladıkça; kaliteli zaman geçirmek ve gelişimlerine katkıda bulunmak için doğru oyuncak seçimi çok önemli. Öncelikle şunu belirtmeliyim ki , oyuncak ; bebek ve çocukların gelişiminde önemli bir noktaya sahip. Araştırmalar; bebeklerin ve çocukların oyunla öğrendiklerini göstermiştir. Bu nedenle, onların becerilerine ve içinde bulundukları gelişme aşamasında uygun olarak tasarlanmış oyuncaklar verilmesine dikkat …

Devamı »

Ten Tene Temas ve Probiyotikler

Merhaba sevgili anneler ve anne adayları; Doğum sonrası ten tene temasın önemini eğitimlerimde ve paylaştığım yazılarımda hep altını çizerek belirtirim. Bu beraberlik hem anne bebek bağını güçlendirecek, emzirmeye doğru başlangıç yapmanızı ve emzirmede yol almanızı kolaylaştıracak; hem de sizin vücudunuzdaki dost bakterilerin bebeğinize geçmesini sağlayacaktır. Doğumunuz normal veya sezaryen bile olsa bu talebinizi doktorunuzla konuşup, hastaneye giderken de yine taleplerinizi …

Devamı »

Bebekte Yürüme ve Erken Gelişimsel Basamaklar

Canım aileler , Bu yazıya gözünüz takıldı ise, çocuğunuzun heyecanla gelişimini izlediğiniz bir dönemdesiniz. Ah ne güzel zamanlar… Acaba ilk yemeğine tepkisi nasıl olacak? Ne zaman yürür ki ? İlk kelime anne mi diyecek yoksa baba mı? Ve daha birçok soru … Bu sorular hiç bitmiyor. Her gelişim döneminin kendine has dinamikleri var. Ama bu süreçleri sizin de destekliyor olmanız …

Devamı »

Bebeğinizin İlk Yılında Oyun

Çok severek takip ettiğim Uzman Klinik Psikolog Burcu Gençer’in güzel bir yazısı… Keyifle okumanız dileği ile… Sevgiler, Ayşe Öner ————————————————————————————— Yeni doğan bebeklerin en önemli çabası tanıştıkları yeni dünyaya adapte olmaktır. Bizlerin alışık olduğu her türlü uyaran onlar için büyük bilinmezlik. Nefes alıp vermek, sesleri daha net duymak, ışıkla tanışmak, soğuğu hissetmek ilk defa karşılaştığınızda çok şaşırtıcı olabilir. Bebekler ilk …

Devamı »

Bebekler neden geceleri uyumaz?

  Herkes kesintisiz uykuya ihtiyaç duyar. Buna sizin bebeğiniz de dahildir. Bebekler derin uykuya geçtiklerinde vücutları büyümeleri için gerekli hormonları salgılar. Yine derin uykuda kısa süreli hafızadan uzun süreli hafızaya geçiş gerçekleşir. Öğrenme bu süreçte olur. Uykusuz bebeklerin bağışıklık sistemi de zayıflar. Uykusunu alıp dinlenmiş bebekler daha mutlu ve sağlıklı bebeklerdir. Sağlıklı bir bebek 6. aydan sonra beslenmeye ihtiyaç duymadan …

Devamı »

Bebek Karnınızda Nasıl Yaşıyor?

Bizler beslenmek için yiyiyor içiyoruz, akciğerlerimizi kullanarak nefes alıyoruz. Bebekler ise anne karnında suyun içinde yaşıyor; anneden meme emerek beslenmek ve solumak için doğumu beklemesi gerekiyor. Sizin karnınızda yaşarken beslenmesi ve ihtiyacı olan oksijeni alabilmesi iki organ aracılığı ile olur; plasenta ve göbek kordonu. Doktorlar bunlara ek organlar derler, ek ve geçici organlar…Plasenta ve göbek kordonu birbirlerini tamamlar fakat ikisinin …

Devamı »

Benim Uzun Hikayem!

Bir sonbahar hikayesi benimkisi… Mücadelelerle, gözyaşı, hırsla, nefretle aşkla dolu bir hikaye… Acının gözyaşına, gözyaşının çileye, çilenin isyana, isyanın hüsrana, hüsranın boşluğa; sonra yeniden yanan ışığa, sükunete, umuda, Umutların Mira Naz’a döndüğü uzun bir hikaye. Yaşanırken gerçek, anlatırken masal; sanki yaşanmamış gelen, hatırlanan her an boğazda kocaman düğümler yaratan, gözyaşı hep pınarın ucunda hazır; benim hikayem. Evet nihayet karar verdik. …

Devamı »

Bu Günlük Farklı! Nasıl Mı?

Ne Hissettim? Ben 20. haftaya kadar bekledim günlükleri yazmak için. İlk bebeğimi kaybettiğimde 16 haftalık hamileydim. Belki o sürecin geçmesini bekledim, belki de ne bileyim yaa. Siz ne derseniz deyin işte. Tabii ki de hayatta hiçbirşeyin garantisi yok. Ama bekledim. Beklemek iyi geldi. Kendimi daha iyi hissettim 🙂 Size yazacaklarımın planlarını yaptım, heyecanlandım… Günlüğüm Nasıl? Benim günlüklerim klasik hafta hafta …

Devamı »

Doğum Sonrası Anne Bebek Bağı

Doğumu bekleyen anne adaylarında sıkça fark ettiğim duygulardan biri de doğum sonrası bebekle ilişki kurmada başarılı olup olamayacakları. Ağladığı zaman onun ne istediğini nasıl bilecekler, karnını doyurabilecek miyim sorularının yarattığı tedirginlikler… Ama kursu tamamladıklarında bu sorularına büyük ölçüde cevap alabilmiş oluyorlar. Ya doğum sonrası… Bütün bilinenler unutuluyor veya hatırladıkları zaman ise bana telefon açarak tekrar teyit etme ihtiyacı doğuyor, çünkü …

Devamı »