Üç yaşındaki çocuğunuz için artık en önemli konu sosyalleşmektir. Kendi yaşında çocuklarla oynamak ve insan ilişkileri hayatının odak noktasıdır. Üçüncü yılın başında çocuklar aynı ortamda farklı oyuncaklarla oynamayı tercih ederler. Paralel oyun denilen bu kavram, paylaşmaya veya başkalarının isteklerini anlayabilmeye henüz hazır olmadıklarının bir göstergesi. Birlikte oynama çabaları genellikle kavgaya dönüşüyorsa bu sizi endişelendirmesin. 4 yaşına doğru bu konuda oldukça yol alacaklar. O zaman kadar oyuncakları paylaşma veya birlikte oyun kurma konusunda onları zorlamayın. Ayrı oyunlar oynayarak aynı ortamda var olabilmeleri bile bir sosyalleşme becerisidir.
Soyut düşünme kapasitesindeki gelişme sayesinde, üç yaş civarında çocuklar sembolik oyunları tercih etmeye başlar. Sembolik oyun, nesneleri veya kişileri gerçekte olduğundan farklı amaçlar için kullanabilmeyi gerektirir. Eğer çocuğunuz bir lego parçasının telefon olduğunu hayal edip kulağına götürerek konuşuyorsa sembolik bir oyun oynadığını fark edebilirsiniz. Evcilik, doktorculuk, tamircilik, öğretmencilik gibi role girmeyi gerektiren oyunlar da buna örnektir. Bu yaşlarda yetişkinleri taklit etmek, bu tarz oyunlar oynamak en sevdikleri aktivite. Böylece büyüdüklerini hisseder ve yetişkin hayatıyla ilgili tecrübe kazanırlar. 3 yaşından itibaren çocuğunuzla bol bol rol oyunları, sembolik oyunlar oynayın. Sembolik oyunu desteklemek için ona çeşitli kostümler, maskeler, eski kumaşlar, kullanılmayan kıyafetler, şapkalar sunabilirsiniz. Bu oyunlarda onun yönlendirmesine, hangi role kimin gireceğine karar vermesine olanak sağlarsanız, hem aklından geçenlerle ilgili fikir sahibi olur hem de kendisini kontrolde hissetmesine yardım edersiniz.
4-5 yaş çocuklarında ön plana çıkan oyun teması kazanma kaybetmedir. Çocuğunuzda daimi bir ben kazandım, birinci oldum tavrı sezerseniz bu sizi şaşırtmasın. Bu yaşlarda artık daha özgür, eskiye göre daha fazla kendine yetebilen yapıda olduğundan hayatta neyi ne kadar başardığıyla ilgili merak içinde olacak. Bu merakı gidermesi ve sınırlarını anlayabilmesi adına kazanma temalı oyunlar oynayabilirsiniz. Dart, bowling, yakantop, kızma birader gibi oyunlar yaşadığı gelişimsel süreç gereği doğal olarak ilgisini çekecektir. Kazanamadığı oyunlarda öfkelendiğini, kaybetmeyi tolere edemediğini gözlemleyebilirsiniz. Kaybetmenin verdiği hayal kırıklığıyla başetmek de tecrübeyle öğrenilen bir beceri. Çocuğunuzun bazı oyunlarda kaybetmesini sağlarsanız, günlük hayatta birinci olamadığı durumlarla başa çıkmak konusunda da deneyim kazanmış olur.
Sevgiler, Uzman Klinik Psikolog Burcu Gençer