Sevgili anneler nihayet özlemle beklediğimiz yaz ayı geldi. Tatil planları, bebeğiniz ve çocuklarınız ile tatile çıkmak üzere hazırlıklarınız başladı ise size bazı tavsiyelerim olacak, dikkate almanızda fayda var.
Tatile çıkacaksanız ve gereksiz sorun yaşamak istemiyorsanız tatil öncesi bebeği memeden kesmek, tuvalet alışkanlığı kazandırmak gibi değişiklikler yapmamalısınız. Ama yaz boyunca bir sayfiye eviniz var ve yazı orada geçirecek iseniz, yaz ayı tuvalet alışkanlığı kazandırma ve memeden kesebilmek için en doğru zamandır. Bebekle, çocuklarınızla tatile giderken her zaman çıkabilecek sorunlara karşı hazırlıklı olun ve önlemlerinizi alın. Çocuğunuzun doktoru ile görüşün ya da çocuğunuzu kontrolden geçirin. Tatile çıkmadan önce çocuğunuzun aşıları tam olmalıdır. (Hepatit A ve özellikle B) Yurt dışı tatillerinde ise hazırlığa daha önce başlanmalı, ekstra aşılama gerektiren ülkelere tatile gidilecek ise çocuğun aşıları en az 10 gün önceden tamamlanmalıdır.
YANINIZDA OLMASI GEREKENLER
Tatile çıkarken yanınıza bir ecza çantası, içine de gerekli olabilecek ilaçları almanız sizi rahat ettirir. Bu çantada; güneş koruyucu krem, antiseptik solüsyon, ateş düşürücü şurup, yara bandı, cımbız, dijital termometre, sinek kovucu losyon, gazlı bez, alerji ve ishal ilacı olmalıdır. Çocuğunuzun süregelen bir tedavisi varsa, kullandığı ilaçlardan yeterli miktarda yanınıza almalısınız. Tatilde çocuğunuzun hastalanması oldukça sıkıntı verir. Çocuğunuz hastalandığında, en yakın sağlık kuruluşuna çocuğunuzu götürebilecek bir tatil yeri seçmenizde fayda vardır. Çocuklarınız ile tatile çıkarken rahat ve sorunsuz bir tatil geçirmek istiyorsanız bu basit önlemleri dikkate almalısınız Tatilden keyif alabilmeniz için öncelikle en kötü senaryoları akla getirip, donanımlı olmakta fayda vardır.
DOĞRU SEÇİMLER İLE TATİLİNİZİ KEYİFLİ KILIN
“Çocuklar ile rahat tatil yapmak mümkün mü?” diyorsanız da; eğer henüz kucak bebeği ise çok güzel bir tatil olabilir ama yürüyen, dolaşan çocuksa; onun kişiliğine, hareketlilik durumuna ve gidilen yerin olanaklarına göre tatil rahatlığı değişmektedir. Çocuğunuz ile hiçbir sosyal olanağı bulunmayan bir otel yerine, çocuklar için hemen her şeyin düşünüldüğü bir tatil köyünde daha rahat edilebilir.
Çok huzurlu bir tatili yapmayı ümit etmeyin ama yapacağınız doğru seçimler ile tatiliniz güzel geçebilir. Çocuklar ile rahat bir tatil geçirmek üzere doğru seçim yapmışsanız, yanınıza mama sandalyesini ve bebek arabasını almak da gerekmeyebilir. Tatilde beslenme düzenini bozmamak için çocuğunuzun beslenme sekline göre, gerekli öteberiyi almanız (blender, sevdiği tabakları, çatal ve kaşığını…) gerekli olabilir.
Diğer önemli konu da tatil kıyafetlerini ayarlamaktır. Bir sürü gereksiz kıyafet almak yükünüzü arttırır. Tatilde kalınacak süre ile orantılı kıyafet götürülmelidir. Gidilen mevsime göre bazen kazak, hırka ve yağmurluk da gerekebilir. Yaz tatili ise çocuğunuzu güneşten koruyabilecek uzun kollu, koyu renkli gömlek, tişört ve pantolonun yanı sıra mayo, havuz gözlüğü ve çocukların kumda oynayabileceği oyuncaklar, havlu ve ekstra çarşaf, havuzlardan klora bağlı oluşan göz alerjileri, enfeksiyonları ve mantar hastalıklarına karşı da yanınızda ilaç olmalıdır.
Sinek ve haşerattan korunmak için bebek ve çocuğa zararı olmayan, kimyasal içermeyen doğal sivrisinek spreyleri, kolayca bacağa takılabilen bebekler için zararsız bantlar da sivrisineklerden korur. Kapalı alanlarda sinek koruyucu sprey kullanmak sakıncalıdır. Çantaya konulması gereken en önemli ilaçlardan biri de sivrisinek sokmalarında kullanılan kaşıntı gideren, alerjik reaksiyonu azaltan kremlerdir. Sinek kovucu krem kullanımı için bebekler 2 aylıktan büyük olmalıdır.
GÜNEŞİ DOĞRU KULLANMAK ÖNEMLİ
Bebek ve çocuklar için +50 faktör içeren doğal güneş kremi ve güneş sonrası kremlerini de yanınıza almak şarttır. Bebeklerin güneş ışınlarının dik gelmediği saatlerde (sabah 11:00 ila öğleden sonra 16:00 saatleri) 10 dakikalık güneş koruyucu kullanmadan yapılacak güneş banyosu D Vitamini açısından çok faydalıdır. Ancak sonrasında ya giysi ya da güneş koruyucu kullanımı elzem olup; Amerikan Çocuk Akademisi’nin önerilerine göre güneş koruyucu kremler yeni doğan bebeklere bile sürülebilmektedir.
Tatilde enfeksiyonlardan korunmak için beslenme ve uyku düzeninin bozulmaması unutulmamalıdır. Yer ve zaman değişikliği bebeklerin rutin düzeni bozabileceğinden, tatilde sık sık uyku sorunları görülebilir. 10 saat ve üzeri olan uçak yolculuklarından sonra yorgunluk ve uyku düzeninde bozulma, uykusuzluk, karşılaşılabilen bir diğer sorundur.
Zorluklar olsa da yaz tatil ve rahatlama mevsimidir, bebekle ve çocuklarınızla tatillerinizin keyfini çıkarın, herkese iyi bir yaz, eğlenceli tatiller dilerim.
Ayşe Öner