Ev yapımı yoğurt; sindirimi kolay, besin değeri yüksek, bebeğinizin büyüyüp gelişmesinde önemli olan vitamin ve minarelleri içermesinden dolayı, ek gıdaya başladığınız dönemde bebeğinize yedirebileceğiniz en güzel gıdalardan biridir.
Ben de oğlumun ek gıdaya geçtiği dönemde, sevgili doktorumuz Emin Mindan’ın da tavsiyesiyle, yoğurdu evde yapmaya başladım. Anne sütüne alışkın bebeklerin narin bağırsakları için yoğurt, ek gıdaya geçilen ilk günlerde en uygun seçim olacaktır. Çocuklarınıza doğru beslenme alışkanlığı kazandırmak ve yoğurdun besin değerini düşürmemek için yoğurdu evde yapmanız çok daha iyi olacaktır.
Yoğurdun Faydaları:
- Çocukların büyüyüp gelişmesinde çok önemli bir besin kaynağıdır.
- Yoğurt, besin değeri yüksek ve sindirimi kolay bir gıdadır.
- Yoğurt, bağışıklık sistemini güçlendirerek bir çok hastalığı önleyici etkiye sahiptir.
- Yoğurt, yüksek miktarda protein , kalsiyum, fosfor, iyod, flor ve çeşitli vitaminleri de içermektedir.
- Zararlı bakterilerin üremesini durdurarak bağırsakların düzenli olarak çalışmasını sağlar. Sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına yardımcı etkisi bulunmaktadır.
- Özellikle bebeklerde rahatlatıcı etki yaparak, bebekleri güzel bir uykuya hazırlar.
- Yoğurt, bebeklerde altıncı aydan sonra ek olarak verilen ilk besinlerden biridir. Büyüme ve gelişme çağında diş ve kemik gelişimini hızlandırır.
- Yoğurdun içinde bulunan Probiyotik bakteriler; antibiyotik kullanımında veya günlük yaşamın getirdiği koşullara bağlı olarak bozulan bağırsak florasının oluşmasına yardımcı olurlar. İstenmeyen bakterilerin, mayaların ve küflerin çoğalmasını kontrol altında tutarak bağırsak florasının bozulmasını engellerler.
Bebeğinize, ek gıdaya başladığı dönemde yoğurt hazırlarken, keçi sütünü tercih edebilirsiniz.
Malzemeler:
- 1lt. süt (pastörize günlük süt)
- 1 çorba kaşığı ev yoğurdu veya organik yoğurt
Hazırlanışı:
- Sütü tencereye alıp, kaynatın.
- Kaynadıktan sonra altını kısıp, 5-10 dakika daha kısık ateşte pişirmeye devam edin.
- Sütün altını kapattıktan sonra ılıması için bekletin.
- Sütün ısısını serçe parmağınızla kontrol edin, parmağınızı 7-8 saniye sütün içinde tutabiliyorsanız, sütünüz mayalanmak için hazırdır. Bu sıcaklık 42-48 DERECE arasındadır.
- Cam veya seramik bir kabın içine, 1 kaşık yoğurt ve 1 kaşık kefir , ardından da azar azar ılımış sütü dökerek, yavaş yavaş karıştırın.
- Kabınızın kapağını kapatın ve sıcaklığını koruması için, üstünü ve etrafını bir örtü ile iyice sarın.
- 6-7 saat oda sıcaklığında beklettikten sonra buzdolabına alın ve 12 saat buzdolabında bekletin.
Ev Yapımı Probiyotik Yoğurt
Malzemeler:
- 1lt. süt (pastörize günlük süt)
- 1 çorba kaşığı kefir (ev yapımı)
- 1 çorba kaşığı ev yoğurdu veya organik yoğurt
Hazırlanışı:
- Sütü tencereye alıp, kaynatın.
- Kaynadıktan sonra altını kısıp, 5-10 dakika daha kısık ateşte pişirmeye devam edin.
- Sütün altını kapattıktan sonra ılıması için bekletin.
- Sütün ısısını serçe parmağınızla kontrol edin, parmağınızı 7-8 saniye sütün içinde tutabiliyorsanız, sütünüz mayalanmak için hazırdır. Bu sıcaklık 42-48 DERECE arasındadır.
- Cam veya seramik bir kabın içine, 1 kaşık yoğurt ve 1 kaşık kefir , ardından da azar azar ılımış sütü dökerek, yavaş yavaş karıştırın.
- Kabınızın kapağını kapatın ve sıcaklığını koruması için, üstünü ve etrafını bir örtü ile iyice sarın.
- 6-7 saat oda sıcaklığında beklettikten sonra buzdolabına alın ve 12 saat buzdolabında bekletin.
Sevgiler,
Gonca Tangüner Yüksel
Sorularınız için: [email protected]