Yedinci ve Sekizinci Ay Aşıları : Bu aylarda aşı yapılmamaktadır.
Dokuzuncu Ay Aşısı :
Meningokok Aşısı-1 ilk doz dokuzuncu ayda bacak kası içine yapılır.
7. 8. ve 9. Aylarda Bebek Gelişimi:
- Bu aylarda bebek ilk altı ayındaki büyüme hızının yarısı kadar büyür. Eskisi kadar büyümediği için kilo ve boy ölçümleri üç ayda bir yapılabilir.
- Bebek bu aylarda emeklemeye başlar, yardımsız iyi oturur ve mobilyalara uzanarak ya da yardımla ayağa kalkar. Bebek hareketlendikçe gücünü, kontrol etme zevkini ve bağımsızlığını hissetmeye başlar.
- Bu dönemdeki bebek herşeyi tek başına yapmak ya da denemek isteyebilir. Sizin müdahalenize karşı çıkabilir. Tehlikeli davranışlarına “hayır” gibi sözcüklerle sınırlama getirin.
- “Burnun nerede?, kulağın nerede?” gibi organları adlandırma oyunları bu dönemde yararlıdır.Tuşlarına basınca ses çıkaran oyuncaklar ilgisini çeker.Düğmeleri açma-kapama da bu aylarda başlar.
- Bebeğinizin her söyleneni anlamasını beklemeden yanında yaptığınız tüm işlerle ilgili açıklamalarda bulunun. Örneğin “Bezini değiştiriyorum! Mamanı ısıtıyorum!Babanı telefonla arayacağım!”. Her sayfasında bir tek sözcük ve bir tek resim olan kitapları bebeğe göstererek okuyun.
- Bebek “Ba-ba, de-de, ma-ma”, gibi sözcükleri başta anlamlarını bilmeksizin söyler. Anlamlarını bilerek söylemesi bir yaşını bulur.
- Ayrılma korkusu bu dönemde gelişir. Bu dönemde annenin çalışma için evden ayrılması bebek açısından çok zor bir dönem olacağından, bebeğe bakacak kişinin, anne evden ayrılmadan iki ay önce evde bulunması ve bebeğin bu kişiye alışmış olması gerekmektedir.
- Bu dönemler bebeklerin artık katı gıdaya geçtikleri, bir birey gibi aile sofrasında yerlerini aldıkları dönemdir. Link ver
- Bu dönemlerde bebek rahatça mama sandalyesine oturabileceği için yemek saatlerinde ailece yemek yemeye teşvik edin. İlk başlarda etrafı kirletse de yemek düzenine alışması sizlerle daha kolay olacaktır.
- Bebeğin büyüme hızı giderek yavaşlar. Bebeğin kilosu ayda ancak 100 – 200 gr artar.
- Bebekler bu dönemde tutunarak ayakta durmaya başlarlar. Bebekleri evdeki ilk adımlarında yaz gunlerinde çıplak ayakla, kış günlerinde ise sadece çorapla bırakmalısınız. Ayakkabı ancak sokakta yürümeye başladıktan sonra ayağını dış etkenlerden korumak için gereklidir.
- Bebeklerimize yürüteç kullanmak son derece yanlış bir uygulamadır. Yürüteçler yürümenin öğrenilmesini kolaylaştırmazlar.Yürüteçler, henüz yürüme fonksiyonunu yerine getirebilecek olgunluğa erişmemiş ayak ve bacak eklemlerine aşırı yük binmesine neden olurlar.
7.8. ve 9. Ayda Annelere Öneriler:
- Bazı sıvı içecekleri biberon yerine bardakla içirmeye başlayın.
- Uyku öncesi ya da esnasında biberonla beslenme dişlerde çürümeye yol açabilir. Gece illa ki bir şey verecekseniz bu su olmalıdır.
- Ek gıdaya geçmiş olsanız bile anne sütü ve D vitamini verilmesine devam edilmelidir.
- Bebek artık istediği yerlere daha kolay ulaşabileceği için evde bebeğin güvenliği yönünden tüm önlemlerin alındığından emin olun. Zehirlenme merkezi ve hastane acil servislerinin telefonlarını kaydedin. Link ver İlkyardım
*İlgili bilgiler Dr. Şirin Gençer ve Fatma Kırcı danışmanlığında hazırlanmıştır.