Bebek masajı anne-bebek arasındaki duygusal bağı geliştirecek ve daha çok yakınlaşmanızı sağlayacak güçlü bir iletişim yoludur. Bebeğinize sabırla, sevgiyle ve şefkatle dokunmanız onun gelişimine büyük katkıda bulunacaktır. Masaj, gaz ve dışkılama problemi yaşayan bebeklerin büyük ölçüde rahatlamasını sağlar. Masaj, bebeğinizi sakinleştiren ve rahatlatan, bedensel ve ruhsal gelişimini olumlu yönde etkileyen keyifli bir etkinliktir. Bebeğinizin bilinçli bir rahatlama yeteneği kazanması, büyümenin yaratacağı zorluklarla başa çıkmasında ona yardımcı olacak çok önemli bir avantaj ve bu ilk günlerinde ona verebileceğiniz en değerli hediye olacaktır. Bunun yanısıra masaj, dokunma uyarısıyla vücutta bir dizi olayı başlatır. Mesela insülin salgılanması artar. Bu da gıdaların emilimini artırarak gelişmeyi hızlandırır. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirir. Dolaşımı aktive ederek kalbin iş yükünü azaltır, solunum ve sindirim sistemini rahatlatır. Bebek kendini döndürebilme kabiliyetini ancak üçüncü aydan sonra kazandığı için özellikle ilk üç ayda masaj çok yararlıdır.
“Hastanede, bebek hemşiresi olarak çalıştığım dönemde sıkça yaşadığımız bir olayı hatırlıyorum. Yeni doğmuş bir bebeği annesinin kucağına verip, odadan ayrıldıktan bir süre sonra, anne panikle bebek hemşiresini geri çağırır, bebeğinin ağladığını ve ne yapacağını bilemediğini söyler. Bunun normal olduğunu ve bebeklerin kendilerini ağlayarak ifade ettiklerini söyleyerek, bebeği kucağımıza aldığımızda, bebek hemen susar ve tabii böyle bir durumda anne de biraz kırılır.”
Annenin güvensizliği, nasıl tutarım korkusu, ağladığında endişe duyması bebeğin kendini tehlikede hissetmesine neden olurken, bebek hemşiresinin kucağında hissettiği güven ve emniyetteyim duygusu ise ona huzur veriyordu. Bebeğin, bu hemşire, bu da benim annem gibi bir farkındalığı henüz yoktur. Yalnızca olumlu ve olumsuz enerjiyi hisseder. Annelerin bebeklerini tutarken, giydirirken bir yerini incitirim korkusu, tedirginliği kısa bir süre sonra geçer, bebeklerin de, ilk günlerdeki ürkme refleksi birinci ayın sonunda büyük ölçüde azalır. Kısaca artık ikisi de biribirini benimsemiştir. Bebeğinize masaj yapma vakti de gelmiştir.
Bütün canlılarda, içgüdüsel olarak yavrusunu hayata hazırlama dokunuşlarına rastlarız. İnsanlarda ise bu, bebek yürüyene kadar devam etmelidir, buna bebek masajı adı veriyoruz. Masaj, dokunmanın daha profesyonel şeklidir.
Sevgiler, Ayşe Öner