Bedeniniz… Önümüzdeki haftalarda rahminiz belirgin bir şekilde büyüyecektir. Yaklaşık bir portakal büyüklüğüne erişmek üzeredir. Ama karnınızda belirginleşme (hala kasık kemiğinin arkasında olduğundan) olmamıştır. Dolaşım, kalp atış hızında olan artış nedeniyle vücudunuzda olan dramatik değişiklikleri hissetmeye başlarsınız. Bu artışta kanınızı süzebilmek için böbrekleriniz daha aktif çalışır ve bunun sonucunda da daha sık idrara çıkmaya başlarsınız. Doğumdan sonra süt verebilmeniz için süt kanallarınız şişmeye başlamış, meme uçlarının çevresinde halkalar koyulaşmaya başlamıştır. Göğüsteki hassasiyet artmış ve kan damarları iyice belirginleşmiştir. Derimiz de bu hormonal değişimlerden nasibini alır. Daha yağlı, sivilceli ya da daha kuru bir cildiniz olabilir. Artan östrojen hormonlarından dolayı vücudunuzun bazı kısımlarında örümcek ağı şeklinde damarlanmalar oluşabilir. Genelde bunlar hamilelikten sonra kaybolur. Vajinal akıntılarda artış görülebilir. Normal olan akıntı, sümüksü, şeffaf ve süt renginde olabilir. Bu tanım dışında farklı bir akıntınız var ise lütfen doktorunuza danışın.
Nasıl hissedersiniz? Bazı kadınlar ilk 3 aylık dönemde hamile olduklarını hissetmezler bile. Bazıları içinse mide bulantıları, kusma ve halsizlikle geçen zor bir süreç olur bu 3 ay. Bu o kadar değişken bir durumdur ki. Öyle ki bu dönemde bu belirtileri hiç yaşamayanlar sonraki dönemlerde bu tarz durumlarla karşılaşabilir. Bazen aynı kişinin 2 hamileliği arasında bile ciddi farklar olabilir. Bu bulantı ve kusmalar sizi hastaneye yatıracak seviyeye getirip sizi halsiz bırakabilir. Hastaneye yatış genelde vücudun aşırı kusmadan dolayı susuz kalmasından olur. Damardan sıvı takviyesiyle bu durumu biraz hafifletmek sizi rahatlatacaktır. Mide bulantılarından dolayı çok yiyemezseniz de, bebeğiniz sizin depolarınız dan beslenmeye devam edecektir. Bu durum sizin canınızı ne kadar sıksa da bebeğiniz içeride gayet iyi durumda olacaktır, merak etmeyin. Hormonal değişikliklerin sizi etkilediği bir nokta da duygusal durumunuzdaki dalgalanmalar olacaktır. Ah bu hormonlar. Bazen kendinizi, eşinizi ya da arkadaşınızı sebepsiz yere fırçalarken bulabilirsiniz. Ama kaygılanmayın. Panik yok, bu geçici bir durum. Yapabileceğiniz en doğru şey etrafınızdakileri bir karakter değişimi geçirmediğinize inandırın ve onlara geçici bir durum yaşadığınızı anlatın. Yaşayabileceğiniz diğer belirtiler neler olabilir;
- Baş dönmesi
- Hafif karın ağrıları
- Yemeklere aşırı düşkünlük
- İştahsızlık
- Aşırı yorgunluk hissi
- Hafif kahverengimsi lekelenmeler
Ciddi ve devam eden belirtilerde mutlaka doktorunuza danışın.Sizin en önemli kaynağınız doktorunuz bunu sakın unutmayın !!!
Bebeğiniz… 10. haftanın sonlarına doğru artık bebeğiniz, yavaş yavaş insanı andırmaya başlayacaktır. Artık baş ve yüzü de ultrasonda tanınır bir hal almaya başlamıştır. Boyun, alın, gözler, kulaklar ve burun hızla gelişmektedir. Bebeğinizin kol ve bacakları da bu süreçte gelişmeye başlar. Yoluna kıkırdak olarak başlayıp, kemikleşmeye doğru devam eden hızlı bir gelişim gösterecektir. Perdeli eller artık gelişerek parmaklar meydana gelir. Kasların çoğu artık yerini almıştır ve ultrasonda bazı hareketler gözlemlenebilmektedir. Göbek kordonu, uzayan kuyruk sokumu ve sırtının ortasına dizilmiş küçük omurları rahatlıkla görülebilir.
10. haftanın sonunda yaklaşık 3 cm uzunluğunda ve 4 gr. ağırlığındadır.
*İlgili bilgiler Prof.Dr. İbrahim Bildirici danışmanlığında hazırlanmıştır.