Haberler

Bebeğime Ne Zaman Kitap Okusam?

Kitap okumaya başlamak için hiçbir zaman erken değildir. Bebeğiniz daha doğmadan bile sesli kitap okuyarak onun sizin sesinizi tanıması ve ayırt etmesi için kitap okuyarak yardımda bulunabilirsiniz.Doğumundan itibaren ise ona kitap okuyarak ses tonunuzdaki farklılıkları hissetmesini ve iyi bir dinleyici olmasını desteklemiş olursunuz.

 Bebeğinize kitap okumanın nasıl faydaları vardır?

 Kitap okumak bebeğinizin kelime hazinesini genişletir, hayal gücünü arttırır ve iletişim yeteneklerini geliştirir.Bebeğinizle yürüyüşe çıktığınızda ona gördüklerinizi anlatmanız, banyo sırasında vücudunun bölümleriyle ilgili konuşmanız gibi kitap okumanız da onunla iyi bir sohbet fırsatıdır. Bebeğinizle ne kadar çok konuşur ve iletişime geçerseniz bu onun gelişimi ve büyümesi için o kadar faydalıdır.Okumak bebeğinizin etrafındaki dünyayla tanışması için bir fırsat sunar. Siz okudukça o hikayelerin, sayıların, renklerin, harflerin, şekillerin ve etrafında olup biten bir çok şeyin farkına varmaya başlayacaktır.Okumak bebeğinizde hafıza ve kelime dağarcığı oluşmasını sağlayacaktır. Bir yaş civarında ana dilinizi konuşurken kullandığınız bütün tonlamaları çoktan öğrenmiş olur ve ne kadar çok kelime duyarsa konuşmasının gelişimine o kadar katkıda bulunmuş olursunuz.

Bebeğime ne okumalıyım?

İlk aylar bebeğiniz konuşmanızda ki ritme odaklanmaktadır. Konuşma sırasında tekrarlar kullanmanız iyidir çünkü bu dil gelişimini destekler. Okuma sırasında dikkatinin devamını sağlamak için farklı karakterler için farklı tonlamalar kullanmak sesinizi bolca değiştirmek işe yarayacaktır. Ne okumak gerekir derseniz; aslında her şey; elinizdeki renkli bir dergi sayfası veya gazetedeki bir resim neden olmasın?Yinede bebeğiniz parlak renklerde veya kontrast renklerin kullanıldığı kalın kapaklı resimli bir kitaptan da inanılmaz keyif alacaktır.

Bebeğinizi hayatının ilk yılında sırasıyla,

  • Siyah-Beyaz, kontrast renklere sahip kitaplar
  • Kumaş kitaplar.
  • Dokun-hisset kitapları ( her sayfada farklı bir dokuya dokunarak algılarını geliştirebileceği kitaplar)
  • Diş kaşımasına yardımcı parçaları olan kitaplar
  • Sesli kitaplar
  • Ce-e gibi oyunlar oynayabileceğiniz pencereli kitaplar
  • Nesneleri tanıtan kalın sayfalı kitaplar
  • Kafiyeli ve tekrarların çok kullanıldığı kısa hikayelere sahip kitaplar
  • Banyo kitapları
  • CD içeren kitaplar (Böylece arabada veya müzik çalarda dinlediğiniz, bir şarkı veya hikayeyi okurken çocuğunuzun ilgisi çok daha artmış olacaktır)

 Bu kitaplarla tanıştırabilirsiniz…

 Eğer bebeğinizin hoşuna gittiğini fark ettiğiniz bir kafiyeli kitap veya ce-e oynadığınız bir kitap varsa bir yenisini daha mutlaka alın. Sevdiği bir türde kitabın olduğunu fark etmeniz ona okumayı sevdirmeniz için bir fırsat oluşturur.

En önemli nokta bebeğinizin en sevdiği şeylerle (size yakın olmak ve sizin sesinizi duymak) kitap okuma arasında bir bağlantı kurmasıdır. Bu ona okumanın eğlenceli ve önemli bir şey olduğunu hissetmesini sağlar.Bebeğinizin kitaplarını hiçbir zaman yüksek bir rafa koymayın, her zaman onun ulaşabileceği oyuncakları arasında olmalıdır. Bunun için oyuncak sepeti gibi kitaplar için de bir sepet oluşturabilirsiniz. Ve bırakın bebeğiniz kitapları ısırsın, ağzıyla keşfetsin onun en çok sevdiği şey bu olacaktır.

 Sevgiler, Ayşegül Dede

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir