Haberler

1-3 Yaş Oyun ve Eğitim

Oyun çocukların iletişim kurma ve öğrenme aracıdır. Bazı ebevenler için vakit kaybı veya sadece bir oyalanma şekli gibi algılansa da, çocuklar oynayarak gelişirler. Çocuklar için basit oyun diye bir şey yoktur. Yetişkinlerin kanıksadığı çoğu günlük uyaran onlar için yeni ve keşfetmeye değerdir. Çocuğunuzun bulunduğu yaşın gelişim özelliklerini bilirseniz onu hangi oyun ve oyuncaklarla destekleyeceğiniz hakkında da fikriniz olur.

1-3 yaş döneminde çocukların gösterdiği en büyük gelişme hareket kabiliyeti kazanmalarıdır. Birinci yaş gününden sonra bebeğiniz zamanla yürümeyi, koşmayı, tırmanmayı ve diğer motor becerileri öğrenir. Böylece yetişkinlere ihtiyaç duymadan dünyayı keşfetmek konusunda ilk adımlarını atarlar. Bir yaşını takip eden ilk günlerde bu becerileri pekiştirmelerine yardım edecek oyunlar oynayabilirsiniz. Yürümesine yardım edecek tekerlekli oyuncaklarla tanıştırabilir, elinden tutup çevreyi dolaşmasına yardım edebilirsiniz. Becerileri geliştikçe beraber koşma, top oynama,saklambaç, dans etme, bisiklete binme gibi fiziksel aktiviteler yapabilirsiniz. İnce motor olarak adlandırılan el ve parmakları etkili kullanabilme becerisi erken çocukluk döneminde edinilir. Destekleyici oyunların en etkili ve kolayı oyun hamuru. Hamuru yuvarlamak, sıkmak, şekillendirmek çocuğunuzun el ve parmaklarını güçlendirir, el göz koordinasyonunu arttırır. Bu amaç için sizler de günlük hayatta, evde kullandığınız pek çok şeyden oyunlar yaratabilirsiniz.

Düdük makarnaları boyayıp ipe dizerek kolyeler yapabilir, eski gazete kağıtlarını yırtıp kesebilir, renkli düğmeleri şişelere doldurabilir hatta birlikte barbunya ayıklayabilirsiniz. Erken çocukluk döneminde gerçekleşen en önemli zihinsel gelişme konuşmanın öğrenilmesi. Bebeğiniz ilk yaşını doldurduğunda artık sizin söylediklerinizin çoğunu anlayabilir ve istediklerini işaretle gösterebilir hale gelir. İkinci yaşgününe kadar kullandığı kelimeler artacak, ‘Anne, topu ver!’ gibi birkaç kelimeli cümleler kuracaktır. Dil becerilerini geliştirmesi için çocuğunuzla birlikte şarkı söyleyebilir, bol bol kitap okuyabilirsiniz. Televizyona ayırdığınız zamanı ne kadar kısa tutarsanız, dil gelişimi için o kadar faydalı olur. Televizyon izlemek çocukların sosyal ilişki kurmasına engel olan bir aktivite, ve sanılanın aksine konuşmanın öğrenilmesine hiçbir katkısı yok. Öğrenmeyi desteklemek için kitaplarda veya etrafınızda gördüğünüz herşeyi çocuğunuza gösterip adını söyleyin, sonra onu da söylemeyi denemesi için cesaretlendirin. Bu yaşta çocuklar taklit oyunlarını çok sever. Karşısına geçip onun çıkardığı sesleri mimikleriyle taklit ettiğinizde onun da sizin kelimelerinizi taklit etmeye çalıştığını göreceksiniz. Zihinsel kategorize etme becerisinin geliştiği bu yaşlarda meyveleri, boncukları, legoları veya hayvanları gruplara ayırma oyunu çocuğunuz için oldukça keyifli olacaktır. Oynarken tüm boncukları önüne koyup bir sana bir bana ver diyerek paylaşmayı deneyimlemesini de sağlayabilirsiniz. Renkleri öğrenmeleri için haftada bir gün özel bir renk günü belirleyebilirsiniz. Sarıyı seçtiğiniz o özel günde sarı kıyafetler giyerek, sarı oyuncaklarla oynayıp, muz yiyerek renk kavramının pekişmesine yardımcı olursunuz.

Sevgiler, Uzman Klinik Psikolog Burcu Gençer

 

Check Also

3-5 Yaş Oyun ve Eğitim

Üç yaşındaki çocuğunuz için artık en önemli konu sosyalleşmektir. Kendi yaşında çocuklarla oynamak ve insan …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir