Haberler

Kardeşle Yaşamaya Alışmak

Kardeşi doğduğunda yaşayacağı belirsizlik ve değişimleri azaltabilmek adına,çocuğunuzu kardeş fikrine hamilelik döneminde hazırlamanız gerekir. Ona haberi verirken bebeğin henüz çok ufak olduğunu veya aynı kendisinin bir zamanlar yaptığı gibi karnınızda büyüdüğünü anlatabilirsiniz. Her ne kadar bu bilgiler ona bazen anlaşılmaz gelse de, yeni bir şeylerin olacağı fikrini kabul etmeleri için bir başlangıçtır. Kardeş fikrini daha da somutlaştırmak için büyüyen karnızı ona gösterebilir, elini karnınıza koyarak bebeğin hareketlerini hissetmesini sağlayabilir veya onunla birlikte bebeğe şarkı söyleyebilirsiniz. Bebek geldiğinde evde olacak değişiklikler ile ilgili onunla konuşabilirsiniz. Fazla detay verip onu kaygılandırmanıza gerek yok elbette, ama odalarda olacak değişiklikleri, anneannenin bir süre onlarla kalacağı veya evde bazen ağlayan bir bebeğin olacağı gibi bilgiler onu nelerin beklediği hakkında bir fikir verir. Bunları anlatırken olumlu değişikliklerden de bahsedebilirsiniz.

Büyük çocuğunuzu kardeş için yapılan hazırlıklara dahil etmeniz, kendini bu yeni durumun bir parçası olarak hissedebilmesi için gereklidir. Bebek odasına seçilecek mobilyalar, bebek kıyafetleri seçimi veya alışverişle ilgili ondan yardım isterseniz hem fikirlerinin önemli olduğunu hissedecek hem de sizle paylaşımı artacaktır. Çocuğunuzu kardeşle ilgili karalara dahil etmeye doğumdan sonra da devam edin. Bugün ne giydirelim, birlikte nereye gidelim, hangi oyuncakla oynatalım gibi ufak kararlarla ona aynı zamanda hayatta kontrol edebileceği şeyler olduğu mesajını vermiş olursunuz. Kararlara ek olarak, bebeğin bakımı ile ilgili ona sorumluluklar da verebilirsiniz. Siz altını değiştirirken ona şarkı söylemek, çoraplarını çıkartmak veya bez getirmek gibi. Bu ufak sorumluluklar, bebek bakımını birlikte oynadığınız bir oyun haline getirecektir. Çocuklar oyundan ve anneleriyle vakit geçirmekten çok hoşlanırlar. Sorumluluk verirken aşırıya kaçmamak ve yaşının ilerisinde beklentilere girmemek lazım. Burada amaç sizin işinizi kolaylaştırmak değil, çocuğunuzun kendini değişen ev düzenine ait hissedebilmesini sağlamaktır. Eğer yardım etmek istemezse onu yargılamayın, bunu kabul ettiğinizi ve sorun olmadığını ona hissettirin. Canı istediğinde yapabileceğini söyleyin ve zaman zaman yardımını istemeye devam edin. Hazır olmadığı halde onu zorlamak tam tersi daha fazla uzaklaşmasına neden olabilir. Bebekle ilgilenirken beraber vakit geçirmenize rağmen büyük çocuğunuz hala sizin birebir alakanıza ihtiyaç duyar. Mutlaka eskisi kadar çok vaktiniz olmayacak ancak günün bir kısmını sadece ona ayırmanız sizi kaybetmekle ilgili kaygısının azalmasını sağlar. Ne de olsa artık sizi paylaşmak zorunda ve bu kolay kabul edilecek bir durum değil. Bazı günler vaktiniz olmayabilir. O zaman mutlaka bu durumun ikiniz için de üzücü olduğunu ve sizin de birlikte zaman geçirmek için heveslendiğinizi hissettirin. En azından duygularını ve ihtiyaçlarını gözardı etmediğinizi bilecektir. Zaman zaman büyük çocuğunuza öncelik vermek de işe yarayabilir. Bebeğiniz ağlamasına rağmen, eşinizden bu konuda yardım isteyip büyük çocuğunuzla ilgilenmeye devam edebilirsiniz. Dengeyi ilk günlerden itibaren kurabilmek önemli. Çocuğunuz kardeşini sizin sevginize ne kadar az tehdit olarak algılarsa onunla ilişkisi de o kadar sağlıklı ve yakın olacaktır.

Tüm bunları yapmanıza rağmen çocuğunuz kardeşini kıskanabilir, hoşlanmadığınız davranışlar gösterebilir. Böye durumlarda mümkün olduğunca önemsiz hırçınlıkları görmezden gelmeye ve olumlu davranışlara odaklanmaya çalışın. Ona da zaman zaman büyük çocuk olmanın ne gibi avantajları olduğunu hatırlatın. Dondurma yemek, koşmak, kendi kıyafetlerini seçebilmek gibi. Her çocuk birbirinden farklıdır. Bazen kardeşi olmasını çok isteyen çocuklar bile kardeş eve geldiğinde kıskançlık krizine girebilir. Neler hissedeceğini, kardeşine nasıl davranacağını o gün gelmeden bilmek imkansız. Ancak onu iyi gözlemlerseniz aslında yaşadığı duyguları ve endişelerini anlamak zor değil. Bu önemli hayat değişiminde onun yanında olmanız en büyük ihtiyacı.

Sevgiler, Uzman Klinik Psikolog Burcu Gençer

Check Also

1-3 Yaş Oyun ve Eğitim

Oyun çocukların iletişim kurma ve öğrenme aracıdır. Bazı ebevenler için vakit kaybı veya sadece bir …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir