Anne ve baba olmak. Ne kadar sorumluluk sahibi iki kavram öyle değil mi? Bu sürece, bu tempoya, bu sorumluluğa hazır mıyız acaba? Ruhen ve bedenen anne baba olmaya; anneler için o mucizevi 9 aya, bedenimizdeki değişiklikleri kabullenmeye hazır mıyız? Bu mucizevi yolda karar verme aşaması diye bir şey var mı sizce? Hepimiz sormuşuzdur kendimize, eşimize. Acaba doğru zaman ne zaman? Doğru yaş var mı, olmalı mı?
İçinizdeki ses.. Asıl ona kulak verin. Hamile kalmadan önce, hamilelik dönemi boyunca, bebeğinizi kucağınıza aldığınızda, çocukluk dönemlerinde… En doğru yolu size içinizdeki ses, doktorunuz ve güvendiğiniz kaynaklar gösterecektir. Dış seslerin sizi yanlış yönlendirmesine, psikolojinizi bozmasına asla izin vermeyin. Bu bizim size tecrübelerimize dayanarak aktardığımız en önemli nokta. Hedefimiz, sizin hayatınızda Ayşe Öner ve doktorlarımızla birlikte en doğru kaynak olarak yer almak.
Bu bölümde hamile kalmadan önce ruhen ve bedenen nasıl hazırlıklar yapabilirsiniz sizlere bu bilgileri aktarmaya çalışacağız.
Doğum kontrol yöntemlerini artık bir kenara bırakın. Eğer doğum kontrol hapı, spiral, aylık ve 3 aylık iğneler; doğum kontrol yönteminiz her ne ise tercihen birkaç ay öncesinden bırakmalısınız. Hamile kalmayı etkileyecek bir hastalığınız ve düzenli kullanmak zorunda olduğunuz ilaçlar var ise mutlaka öncelikle sizi takip eden doktora hamilelik planınızdan bahsetmeyi unutmayın.
İyi bir doktor. İyi bir kadın doğum doktoru bulmanın püf noktaları diye bir şey var mı acaba? Tabii ki de yok. Burada en önemli kaynak sizsiniz aslında. Doktoru seçerken dikkat edilecek püf noktaları belirleyecek maddeler sizin içinizde saklı. Kadın doğum doktorunuz diğer tüm branşlardan farklı olarak, sizi bu büyülü 9 aylık süreçte ruhen ve bedenen destekleyecek ve o mucizeyi kucağınıza almanızı sağlayacak en önemli insan. O yüzden seçim yaparken mesleki tecrübeleri de sizin için en önemli nokta. Bu konuda etrafınızda daha önce doğum tecrübesi yaşamış kişilerden de doktor seçimi konusunda, kendi doktorlarının isimlerini alabilirsiniz. Ve tabii doğru doktoru, gördüğünüz an, EVET BU BENİM DOKTORUM diyeceksinizdir.
Doğru doktoru buldunuz. İkinci aşamada eğer hiçbir ayrıntıyı gözümden kaçırmayayım diyorsanız doktorunuzun önereceği tahlilleri mutlaka yaptırmalısınız. Bunların ilki Pap Smear testi olacaktır. Diğer ek tahliller de sizin aile sağlık geçmişinizi de göz önünde bulundurarak doktorunuz ile belirleyeceğiniz tahliller olacaktır. Rutin testler neler olabilir:
Jinekolojik muayene
Tam kan sayımı -Hemogram
Troid-Guatr Testi
Tam idrar Testi
Kızamıkçık Bağışıklığı Testi
Su Çiçeği Bağışıklığı ( geçirdiğinizden emin değilseniz)
Kötü alışkanlıklarınızı bırakın. Kötü alışkanlıklarınız var ise; alkol ve sigara bu alışkanlıklar sizin için her ne ise vedalaşmanın zamanı geldi artık. Ya evet biliyoruz çok zor. Özellikle sigara içen anneler için sigarayı bırakmak. İçen herkes bilir sigaranın zararlarını, ama yine de içmeye devam eder. İşte tam da bu yüzden zararlarını çok iyi bilen anneleri bu konuda yargılamayacağız ama şunu hep aklınıza getirin lütfen; çocuğunuz doğduktan sonra ona 1 çay kaşığı nikotin ya da 1 çay kaşığı alkol içirir miydiniz? Bu kadar hevesle, özenle beklediğiniz bebeklerinize bunu yapabilmeyi aklınızdan bile geçirmezsiniz değil mi? O zaman bugün tam zamanı… Kötü alışkanlıklarınızdan kurtulma zamanı…
Folik Asit kullanmaya başlayın. Doktorunuza da mutlaka danışarak her gün 400 mcgr folik asit alımına başlayın. Folik asit suda çözünen bir B vitamindir. Vücutta depolanmadığı için mutlaka her gün alınması gerekmektedir.Vücutta protein sentezi, hücre çoğalması ve kemik iliğinin görevini eksiksiz yerine getirmesi gibi işlevlerde bulunur ve bebeğin gelişimi için önemli bir rol oynar.
Tartıya çıkın. Mutlaka hamile kalmadan önce kilonuzu kontrol altına alın. Vücut kütle indeksinizi (BMI) hesaplayın ve hamilelik boyunca doğru bir beslenme ve iyi bir egzersiz programı belirleyin kendinize. Hamilelikte alınan aşırı kilolar hem ruhen hem fiziken sizin bedeninizi olumsuz yönde etkileyecektir.
Kursa Katılın. Anne adaylarının tartışmasız en önemli sorunu yeni süreçte neyle karşılaşacaklarını bilmemesi. Hamilelik döneminde katılınan kurslar anne ve baba adayları için oldukça faydalı olmaktadır. Hamilelikte doğum ile ilgili doğru bilgileri almak sizi daha güçlü kılacak ve o muhteşem doğum deneyimini tatmanızı sağlayacaktır. Bizim kurslarımıza katılan anne adaylarının birçoğu sadece normal doğum korkusundan dolayı önce sezaryen olmaya karar vermekte, fakat daha sonra uzmanımız Ayşe Öner’den edindikleri bilgiler ile bu korkularını yenmektedirler. Ayrıca bebek bakımı ile ilgili alacağınız eğitimler de size bebeğinizle o ilk günlerinize ışık tutacaktır. Unutmayın birçok yeni doğum yapmış anne bebeğini sırf yanlış bilgilendirmelerden dolayı emzirememektedir. Kurslarımızla ilgili detaylı bilgiyi buradan alabilirsiniz.
Pozitif düşünce. Bunun etkisi tartışılmaz öğle değil mi? Bir tek hamilelikte değil, hayatın her alanında olumlu düşünmenin etkisi tartışılmaz. Bu bizi hem ruhen hem bedenen yaşayacağımız zorluklara karşı daha güçlü kılacaktır. Hep iyi şeyler yaşayacağınızı, her şeyin çok güzel olacağını imgeleyin ve hayalden öte gerçekten bunu yaşadığınızı bilin. Ama hayatta sizi zorlayan bir takım durumların olduğunu düşünüyorsanız, hamilelik öncesinde mutlaka bir uzmandan destek alın. Hiç tanımadığınız biri ile (özellikle bu alanının uzmanı iyi bir psikolog olursa) dertlerinizi paylaşmak sizin üstünüzdeki o ağırlığı bir nebze olsun hafifletecektir. Unutmayın yüreğinizdeki ses, doğru ses !
Hazırsınız. İş sizde bitiyor. Biz sadece teorik olarak size izlenmesi gereken yollar hakkında özet bilgiler verdik. İçinizdeki gücün farkına varın. Bedeninizde yeni bir mucize gelişecek. Yeni bir can, yeni bir umut ve yeni bir insan. Siz ve bebeğiniz bunun en iyisini hak ediyor. Bunu unutmayın. Ruhunuzda ve bedeninizde bu mucizeye yer açın 🙂
*İlgili bilgiler Prof.Dr. İbrahim Bildirici danışmanlığında hazırlanmıştır.